Kunsten vælter ind hos Mississippi
19-05-2017 00:00

Kunsten vælter ind hos Mississippi

Mississippi har inviteret kunstnere over hele landet til at deltage i Mississippis årlige censurerede kunstudstilling, der har fernisering lørdag den 20. maj kl. 14.00. Udstillingen varer frem til den 18. juni og der er åben for udstillingen hver fredag, lørdag og søndag kl. 13.30-17.00, samt alle helligdage.

Derfor havde rigtig mange kunstnere sat kursen mod Thyholm i sidste uge, hvor der var indlevering til den censurerede kunstudstilling onsdag, torsdag og fredag. Censureringen foregik fredag og lørdag.

Geografisk er der kommet kunst fra Sjælland, Sønderjylland, Fyn, Østjylland, Nordjylland og selvfølgelig også fra Vestjylland.

Der er indsendt kunst i følgende kategorier: maleri, tegning, grafik, foto og blandform. Så det bliver spændende at se hvor mange af kunstværkerne der kommer igennem censorkomiteens nåleøje.

Der var indsendt omkring 200 kunstværker af ca. 40 kunstnere, så det var et hårdt arbejde, som censorkomiteen har udført i weekenden. Der blev ført mange diskussioner frem og tilbage før, man blev enige om hvilke kunstværker, der skulle udstilles.

Censorkomiteen bestod af:

Else Ploug Isaksen, underviser ved Aarhus Kunstakademi, billedkunstner

Rolf Jacobsen, Vinderup, billedkunstner og skulptør

Bo Mølgård Madsen, underviser ved Aarhus Kunstakademi, grafiker


Specialudstilling på Mississippi

I forbindelse med den censurerede kunstudstilling, vil der også være en specialudstilling med Andreas Rosmon fra Thisted, der netop er kåret til årets kunster i Thy.

Andreas Rosmon er en innovativ kunstner, der udtrykker sig gennem en koloristisk eventyr surrealisme, samtidigt driller han dine øjne og din hjerne ved at lave kunst i både 2 og 3 –D, hvor værkerne forandrer sig, alt efter hvilken retning man ser på værket fra. Flere af de værker kalder han magiske værker, idet de skifter facon, hvis du ser på det, medens du går forbi. Ofte vil man have på fornemmelsen af, at flytter man sig lidt, så kan man se, hvad der er lige omme bagved.

Rosmon prøver at videregive filosofi, teorier og viden, men også mere almindelige ting som f.eks. landskaber i et meget varieret billedsprog, hvor han udfordrer øjnene og hjernen hos beskueren. Med sin indsigt i perspektivets finurligheder udfordrer han fornemmelsen for dybde i billederne ved også at få ting til at komme ud mod beskueren og suge ham eller hende ind i sit univers.

Farverne er et kapitel for sig, han bruger over 1.000 farver og andet materiale, foruden alt det andet der bliver dækket af farver og lignende. Dette skyldes at på trods af, at Rosmon sagtens kan blande farver, var der en farvemester, der fortalte ham, at hver gang vi blander 2 eller flere farver, begynder de at æde af hinanden, for somme tider helt, at slå hinanden ihjel. Det, farvemesteren mente, var, at farverne mister sin brillans, deres klare skarpe farveudtryk, og for Rosmon er de der klare rene farver vigtige.

Mange af de farver som han bruger er transparente, så man kan se lagene nedenunder, hvilket gør, at man kan blande farver, der normalt ikke kan blandes, samtidigt med at figurerne får et mere rummeligt udtryk. Det giver til gengæld problemer, når man fotograferer værkerne, der heller ikke gengiver de usynlige lag som øjet fanger, men som kun de færreste ser. Noget af det som også giver fotograferne problemer, er brugen af interferensfarver, der har samme effekt som reflekserne og striberne på vejen.

Der venter publikum to spændende udstillinger i perioden 20. maj til 18. juni.