Kunst og æbler på Mississippi
Seks kunstnere – og en æblefestival - runder 2024-sæsonen af på Thyholms kunst- og kultursted Mississippi
Årets sidste udstilling på Mississippi i Odby gamle Skole på Thyholm er med seks kunstnere, som – med daglig leder Bruno Nordensgaaards ord – ”tilsammen stritter i mange spændende retninger”. Ferniseringen sker lørdag 28. september, og sidste udstillingsdag er søndag 3. november.
Åbningstiderne er uændret torsdag, fredag, lørdag og søndag kl. 13.30-17.00.
”Som en ny efterårsaktivitet inviterer vi også til en æblefestival. Det sker søndag 6. oktober”, fortæller Bruno Nordensgaard videre. ”Vi overtager traditionen fra Hvidbjerg. Nu kan folk altså komme til os med deres æbler og gå hjem med friskpresset æblemost. Det koster en beskeden entré, som også indbefatter adgang til kunstudstillingen samt kaffe. Men bortset fra en søndag med æbler og mest handler det jo om en udstilling med seks etablerede kunstnere og deres værker”.
De fem af kunstnerne udstiller malerier: Karin Bach, Hvidovre, Jakob Brandt-Nielsen, Holte, Thomas Eriksson, Vanløse, Torben Ravn, Kolding, og Alice Vestergaard, Fredericia.
Den sjette kunstner - Kirsten Lyhne, Roskilde - viser grafik og skulptur.
I Kirsten Lyhnes grafik optræder blandt andre mennesker i utydelige situationer. Kan det være flygtninge, stoppet af hegn og gitter? Grupper og individer i pressede situationer? Der er meget mørke i denne motivgruppe, som er åben for fortolkning – vel i en optimistisk retning. På sin hjemmeside slår Kirsten Lyhne nemlig fast, at i fællesskabet kan vi overvinde det, som spærrer. Andre af hendes værker er tydeligere figurative. Og så viser hun med humor, varme og indlevelsesevne små bronzeskulpturer af mennesker og dyr.
Med i ”Danmarks bedste Portrætmaler”
Karin Bach, oprindelig uddannet fra Danmarks Designskole, blev for fem år siden kendt, da hun medvirkede i DR's serie ”Danmarks bedste Portrætmaler”, hvor hun nåede til finalen. Karin Bach har udført en lang række portrætmalerier af kendisser, men også af andre, gerne personer, ”der har været lidt i modvind”. I alle værker viser hun stor teknisk kunne og fin psykologisk indlevelsesevne, som kommer til udtryk gennem små diskrete virkemidler.
Jakob Brandt-Nielsen er en arkitekt, der sprang ud som kunstner. Fra skolegangen på Bernadotteskolen i Hellerup til afgangen fra kunstakademiets arkitektskole fyldte kunsten meget, ligesom den gjorde i familien. Faderen var billedhuggeren Morten Nielsen, morfaderen arkitekt Mogens Lassen. Og livsvalget blev altså kunsten, som i dag finder udtryk i farvestærke billeder, hvor skolingen fra akademiet lever videre i brugen af linjer og flader.
Tomas Eriksson kalder sig selv ”svensk naivist fra Vanløse”. I værkerne skildrer han hverdagen med dens små gøremål, med kærlighed, flirteri, livsglæde, venskab og andet positivt-optimistisk. Tyngdekraften ophæves, fantasien slippers løs – mennesker kan flyve! Detaljer som f.eks. ansigtsudtryk nærmer sig tegneseriesproget. Det er malerier med smittende fortælleglæde.
Torben Ravns figurative malerier har mestendels motiver fra Italien, af mennesker og snapshot-agtige situationer. Han udtrykker sig i stærke farver og enkle linjer. Alle malerierne emmer af stemning, også, når Torben Ravn kun giver et fragment som for eksempel en kaffekop med sukkerstykker.
Alice Vestergaard er billedkunstner, tegner og illustrator. På malerierne optræder for eksempel hjemmets potteplanter, havebordet, en forsamling af familie og venner indendørs eller i haven. Tegningerne med filtpen og farveblyant kommer vidt omkring – grønlandske fangere, en grønlandsk bygd, børn ved en dansk strand, familiens kat i en solstribe på gulvet.
Af hendes illustrationsopgaver kan nævnes vinetiketter for den lokale Dagli'Brugs eller KFUM-spejdernes håndbog ”Spejderliv” med et utal af nyttige – og smukke – instruktionstegninger.